Lappar

Improvisera en scen. Varje skådespelare får med sig en handfull lappar där publiken skrivit repliker.

Ta då och då upp en lapp och läs vad som står på den. Försök att väva in repliken i den fortsatta handlingen så att repliken blir en naturlig del av denne. D.v.s. låt repliken påverka handlingen.

Det är viktigt att bestämma sig för att man ska säga någonting innan man har sett vad som står på lappen. Säg det som står på lappen omedelbart och vid samma ögonblick som du läser det som står på lappen, försök inte vänta på något "bättre tillfälle". Utmaningen ligger i att väva in det som sades vid det tillfälle det sades.

Man måste inte alltid försöka hamna i en situation där det är rätt läge att läsa det som står på en lapp, ibland kan man helt enkelt bara ta upp en lapp och säga det som står på den.

Turas om.

Tre, fyra, fem lappar per person brukar räcka.

Alternativ

En lapp kan läggas på utvald plats, vanligtvis på golvet framför skådespelarna. Det som står på den här lappen ska bli föreställningens sista replik.

Alternativ

Det som står på lappen blir första raden i en sång som man börjar sjunga direkt när man har läst det som står på lappen. Sången handlar såklart om det som utspelar sig på scenen. Fortsätt sedan scenen.

Alternativ

Innan föreställningen kan man be publiken att skriva lappar och lägga i en låda, en hatt, eller i en hink. Det som står på dessa lappar använder man sedan i scenen på samma sätt som beskrivs här ovanför.

Tips

Försök gör så att det är du i din karaktär som säger det som står på lapparna, i nuet på platsen. Inte t.ex. min mormor brukade alltid säga att … och det som står på lappen.

Lämna en kommentar