Leksaksaffären

Det här är en övning som är som en fusion mellan "under hökens alla vingar" och "här kommer vi". Den går till så att en arbetar i leksaksaffären och alla andra står på en rad i ena sidan av lokalen/lekytan. De frågar personen i mitten/leksaksaffären:
"Vad finns det i leksaksaffären?"
Den i mitten svarar något de övriga ska gestalta, något som kan finnas i en leksaksaffär. T.ex robotar, trötta nallebjörnar, dockor som fäktas, hoppande delfiner, elefanter, legobitar som är glada mm…. (man behöver inte använda sig av verb, men det är ett perfekt tillfälle att öva tex. känslouttryck)
När "utroparen" sagt vad som ska gestaltas gäller det för de övriga att ta sig till andra änden av lokalen/lekytan. De som gestaltar det som är sagt går säkra. De andra kan bli fångade av utroparen. De som eventuellt blir fångade blir också utropare.
"Utroparen" kan också välja att svara att "LEKSAKSAFFÄREN ÄR STÄNGD" på frågan vad som finns i leksaksaffären. Om man säger detta gäller ingen gestaltning, utan alla kan bli fångade påväg till andra sidan lekutrymmet.
Jag kan tänka mig olika varianter på vad som händer de som blivit fångade; 1. Att antalet utropare hela tiden ökar tills det bara är en "löpare" kvar och den personen har då "vunnit" och blir ev. ny utropare. 2. Att den/de som blir fångade varje omgång blir nya utropare dvs. att man bara är utropare tills man lyckats fånga någon annan eller när ledaren efter en tid säger att det är dags att byta.

Exempel på användningsområden

När man på ett lekfullt sätt vill träna olika former av fysisk gestaltning. När man vill leka en kul enkel lek med sina deltagare.
Att tänka på är att det kan vara både utvecklande och läskigt att vara utropare (särskilt när man är själv).

Varianter och liknande övningar: Här kommer vi, Kom alla mina prinsar och prinsessor (även kallad drottning).

Lämna en kommentar