Alfabetsföreställning

I den här föreställningen ska varje ny replik som sägs, börja med nästkommande bokstav i alfabetet.

Man kan antingen prova försöka få föreställningen att sluta med en sista replik som börjar med bokstaven Ö, eller också kan man börja om från A igen, när man gått igenom hela alfabetet, och låta föreställningen få sluta när det blir naturligt i förhållande till handlingen.

Man kan köra med att om en skådespelare stakar sig, eller inte kan komma på någon replik med den aktuella bokstaven, så byts den skådespelaren ut mot någon annan. Den nya personen som kommer in ska då ta över karaktären, rollen och handlingen från den person som lämnade scenen.

Exempel:

A: Alltid är jag hungrig, men jag ska inte äta så mycket, jag börjar bli så tjock.

B: Burgaren med strips, på torggrillen är jättegod, ska vi inte gå dit?

C: Chockladkaka med glass, skulle vi kunna äta till efterrätt sedan.

Om man gör denna övning för publik så kan det underlätta om man visar nästa bokstav på ett A4-papper (en bokstav per papper).

Varje mening

Att man är mer strikt och bestämmer att varje replik måste börja på nästa bokstav. Att man inte tillåter att en skådespelare säger flera repliker innan en annan skådespelare fortsätter med nästa bokstav och replik.

Sista bokstaven först

Att andra skådespelaren måste börja nästa replik på sista bokstaven i det ord som den förre skådespelaren avslutade sin replik med. På detta sätt går det inte att förbereda sig på vilken replik man ska säga.

Given bokstav

Man börjar inte med A utan med den bokstav som publiken bestämmer.

Olika riktningar

Den ena skådespelaren börjar på A och går till Ö. Den andre skådespelaren börjar på Ö och går till A.

Lämna en kommentar