Svampbomb

Nu i höst tider passar det att leka lite höstlekar, här är en jag kom på i svampskogen!

Ledaren väljer ut en person ur gruppen som är giftsvamp och en som är svampplockare, tex igenom att gruppen står i en ring och blundar och ledaren går runt och klappar först giftsvampen på axeln och sedan svampplockare. Alla andra som inte fått någon klapp är kantareller!

När det är gjort så sprider alla i gruppen ut sig i rummet så de står lite för sig själva, och "svamparna" sätter sig på huk.
Nu börjar leken!
Svampplockaren ska gå fram till "svamparna" en och en och "plocka" dem, tex att lägga handen på huvudet på den som sitter på huk.
Om det är en av kantarellerna så ställer den sig upp och säger "mums!!" sedan ställer sig den personen bakom plockaren och följer efter.
Plockaren fortsätter plocka svampar, som ställer sig längst bak i svampledet, tills plockaren råkar plocka den giftiga svampen som istället för att säga mums, säger tex "WHÄÄÄÄ!" eller "HAHA" eller något annat elakt! När det händer ramlar plockaren och svamparna ihop och det är den sista svampen som blir plockare och ledaren utser en ny hemlig giftsvamp!

Exempel på användningsområden

För alla som en rolig och spännande lek, kan enkelt förändras med andra saker istället för svampar, bomber tex…

Varianter och liknande övningar: "Bomben" eller "Fillipin" som man leker med russin på julen…

Lämna en kommentar