Barometern

Syfte

Övningen kan anpassas till vilket tema som helst och kan vara ett bra sätt att få igång ett visst tänk eller en diskussion. Är även bra för att lära känna varandra. Det kan vara bra att få en visuell bild av vad andra tycker och det blir därmed tydligare än om man bara skulle säga sin åsikt.

Genomförande

Tänk rummet som en lång barometer. Vid ena änden är punkten ”Håller inte alls med!” och vid andra änden är punkten ”Håller helt med!”. Mellan dessa punkter finns hela skalan ifrån 0% till 100%.

Säg nu ett påstående till gruppen, t.ex. ”Jag gillar glass”. Om de älskar glass skall de ställa sig vid ”Håller helt med!”, om de absolut avskyr glass skall de ställa sig vid ”Håller inte alls med!”. Om de tycker rätt mycket om glass skulle de kunna ställa sig på cirka 70%, alltså, närmre ”Håller helt med!”. Eller om de inte tycker om glass, på cirka 30% osv.

När alla har valt var de skall stå kan du t.ex. låta deltagarna diskutera med de som står närmast eller bara säga var de står och varför de står där. Deltagarna får även byta plats ifall de ändrar sin åsikt under övningens gång.

Källa

AFerm, Dramaportalen

Lämna ett svar