Utan bokstav

Syfte

Med den här övningen övar man sig på att ha fel och att det inte är så farligt. Den kan även vara underhållande att titta på. Handlingen brukar vara svår att få intressant men den kan ofta bli dråplig.

Genomförande

När en skådespelare säger ett ord som innehåller en viss bokstav, t.ex. bokstaven ”s”, så åker han ut och ersätts av en ny. Det brukar vara svårt att bygga en historia med den här varianten. Syftet kan istället vara att hålla fart i scenen, och göra många fel. Brukar då passa bra med en fartfylld akut handling som kräver stort ansvar, t.ex. utryckning med brandkåren eller hjärnkirurgi i operationssalen.

Man kan t.ex. säga att en deltagare är expedit och en annan är kund. De skall nu alltså prata med varandra utan att använda en viss bokstav. Exempelvis E, M, T, S o.s.v. Säger man fel jublar alla deltagare och den som sagt fel sträcker upp sina armar, jublar och ställer sig sist i kön. Åker expediten ut blir kunden ny expedit.

Är deltagarna för duktiga be dem tala fortare, mer naturligt.

Alternativ

I den här varianten åker man inte ut, utan man måste helt enkelt (och ska) spela scenen utan att säga en viss bokstav. Försök i början att bygga upp en handling, fokusera sedan mer på att inte säga bokstaven.

Lämna ett svar