Hur man leder ett impropass

Hur man leder ett impro-pass

Så du ska hålla ett impro? Utifrån mina erfarenheter så har nedanstående recept visat sig vara väl fungerande:

Ta reda på varför din grupp vill spela impro

Försök att gissa vilka skäl de enskilda medlemmarna i din grupp har att vara med på ditt impro-pass. Vilka förväntningar finns det? Är det en homogen grupp med samma mål? Ifall du inte har en susning om vem som kommer och varför kan tu t.ex. ta med fler övningar än du kan hinna med och väljer på plats vad du vill göra.

Exempel på skäl är

  • ”Jag vill ha kul”
  • ”Jag vill underhålla andra”
  • ”Jag vill bekämpa min sociala rädsla”
  • ”Jag vill lära mig bättre speltekniker för att senare spela i en pjäs”
  • ”Jag vill bli bättre på teater”
  • ”Jag ska träna inför nästa veckas teatersport/uppträdande”
  • ”Jag vill träffa andra människor”

Hitta en take-home-message

Att försöka klämma in alla aspekter av improvisationsteater i ett enda pass är omöjligt. Beroende på vad din målgrupp är, bestäm dig för en take-home-message, dvs någonting som de flesta i gruppen ska ha lärt sig efter ditt pass.

Exempel på take-home-messages

  • Det är inte farligt att göra fel
  • Din hjärna kan vara oväntad spontan om du använder rätt teknik
  • Bra scener har en struktur

Hitta passande övningar

Gå igenom övningssamlingen och hitta dina favoritövningar. Det spelar ingen roll om din grupp har kört vissa av övningarna förut, det viktiga är att du gillar dem!

Se till att hitta en bra struktur som består av huvudsakligen tre faser:

Uppvärmning
Se till att alla känner sig trygg i gruppen och att alla känner till namnen och några spännande egenskaper hos varje person. Se till att kroppen och rösten är varm och att hjärnan vänjer sig till att spela impro. Träna på association, spontanitet, bejakande.
Huvudfas
Här finns plats för lite längre former och djupare koncept. Här kan man utveckla karaktärer, scener och situationer.
Avrundning
Lugna övningar som är utan större krav passar mycket bra. Det går bra att utnyttja att gruppen har lärt känna varandra genom att välja intimare övningar. Dämpa gärna ljuset, om det går. Kan även vara lämpligt att utvärdera dagen.

Ordna och skriv ut övningarna

På den här sidan kan du skapa en pdf-bok som innehåller de övningar du har valt ut. När du har valt ut vilka övningar du ska ta med, ordnar du artiklarna/övningarna i önskad ordning och hämtar dem som pdf-fil. Sen kan du skriva ut boken på lagom stor papper (jag brukar ta storlek A5) eller spara dem i din telefon.

Kolla att tidsåtgången för alla övningar matchar tiden som du har till ditt förfogande

Annonsera ditt impro

Ge ditt impro en rolig rubrik och gör reklam, om inte någon annan (t ex i föreningen) brukar göra det åt dig.

Under ditt impro-pass

Förklara övningar

När du förklarar övningarna, ha ett koncept redo för hur du ska förklara övningarna. Prata långsam och tydlig. Vissa övningar förklaras bäst genom att visa med hjälp av en annan spelare.

Fundera innan kring följande frågor

  • ska hela övningen förklaras på en gång eller delar jag upp förklaringarna i flera steg, d.v.sö bryter övningen ibland och lägger till fler element?
  • ska jag avslöja målet av övningen innan eller blir det bättre om målet är okänt för skådespelarna? Ofta behöver man inte förklara övningarna, man lär sig och blir bättre även om man inte vet själv vad det är man lär sig. Ibland undrar deltagarna själva varför man gör en viss övning.
  • Ska jag ge förbättringsförslag eller konstruktiv kritik eller ska vi ha en mer avslappnad stämning? Ofta ser eller märker alla själva vad som är fel, ibland är det subjektivt. Ibland förstår deltagarna överhuvudtaget inte hur en övning ska utföras. Det är viktigt att känna av vilken återkoppling som är lämpligt och olämplig.

Uppdelning av grupper

Att dela upp en grupp i mindre grupper kan göras till en konst. Blanda ofta för att ge alla en möjlighet att spela med så olika personer som möjligt. Men tänk på att övningar som kräver lite mer tillit inte lämpar sig så bra för byten av spelare.

Tekniker för att dela upp grupper (gruppens storlek = N, önskad gruppstorlek = n)

  • Ropa ”Dela upp i n-och-n (t ex ”Dela upp i tre-och-tre”). Nackdelar: Vissa kombinationer blir inte av för att folk inte tycker om varandra. Fördelar: Spelarna känner sig trygga med sina kompisar.
  • Fritt val.
  • Man delar upp gruppen utifrån hur man står.
  • Räkna igenom gruppen n gånger med ”1, 2, … N/n, 1, 2, …, N/n, 1, …”. Be alla efteråt att hitta varsin sifferkompis. Exempel: om gruppens storlek är 8 och du vill dela upp i par, räkna igenom gruppen med ”1,2,3,4,1,2,3,4”. Säg sen ”Ettorna hit, tvåorna dit, osv.”
  • Dela upp gruppen i N/n stycken entydiga kategorier. T ex ”De som har husdjur dit, de utan husdjur dit”. Nackdel: Kan bli väldigt ojämna grupper. Fördel: Brukar leda till en viss identitet inom gruppen (”Husdjursgruppen”) och kan bli en lek i sig.
  • Gör en tävling om nånting där slutresultatet blir en rankning eller en uppdelning i N/n grupper. Exempel: En kapplöpning ger varje person en plats (först i mål, andra i mål, osv), en turnering delar upp gruppen i förlorare och vinnare. Nackdelar: Kan förnedra personer om en förlust eller dålig plats i tabellen medför pinsamhet. Delar upp gruppen i ”dåligt eller bra”. Tips: Ta tävlingar som är prestigelösa, t ex tandpetarkastning eller en underlig form av kull. Fördelar: Kan vara mycket roligt. Kan vara en bra nivåfiltrerare om gruppernas enskilda nivåer ska vara homogena.

Lämna en kommentar